Overdag werken op kantoor, ‘s avonds trainen voor het WK
De wedstrijden vliegen je om de oren tijdens deze sportzomer: het EK Voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Voor een paar DSW-medewerkers blijft het niet alleen bij het kijken naar deze topsport op tv, ze beoefenen er zelf ook een naast hun kantoorjob. We vertellen je alles over collega’s Kitty Schiphorst Preuper en Pakwan Chew.
Afgelopen juli zwom Kitty alle mannen eruit tijdens de triatlon Hellevoet Heroes en die enorme gedrevenheid komt niet zomaar uit de lucht vallen: ze begon ooit met wedstrijdzwemmen (lifesaving) en sinds 2017 traint ze aan de top van het kanovaren namens het Nederlandse team. Ze is vijfde geworden op de World Cup in mei dit jaar, haar hoogste klassering tot nu toe. Vorig jaar nog probeerde ze zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Niet haar eigen team, maar het andere duo ging door: “Ik ben zo trots op ze. Natuurlijk is het enorm jammer, maar ik geniet ervan om ze te zien varen. Laten we vooral even stilstaan bij het feit dat er voor het eerst in 32 jaar weer een Nederlandse boot meedoet!”
Foto: Kitty tijdens de World Cup in Szeged (Hongarije) in 2023.
Zelf maakt Kitty zich op voor het WK Kanosprint in Oezbekistan eind augustus. “Ja, een hele bijzondere bestemming. Er schijnt een ontzettend modern complex op de wedstrijdlocatie te staan, ik ben heel erg benieuwd. Ik kom door het kanovaren vaak op bijzondere plekken, middenin de natuur. Dat is ook gelijk de reden dat ik van deze sport houd: ik vind het altijd heerlijk om buiten te zijn."
Kantoorjob en topsport
Gezond leven en bewegen vindt Kitty heel belangrijk, dat zie je ook in haar werk. Ze is adviserend fysiotherapeut bij DSW en heeft voordat ze hier in dienst kwam altijd functies gehad waarin gezondheid een belangrijk thema is: “Maar ik heb het nooit zo goed gehad als hier. Haha nee, dat zeg ik niet omdat ik hier nu in dienst ben. Ik werk 24 uur bij DSW en krijg ontzettend veel ruimte voor het kanovaren. Dat is wel nodig, omdat ik twee tot drie keer per dag train, voor en na werktijd. Ik moet wel zeggen dat collega Inge Huitzing de weg voor me heeft vrijgemaakt. Zij basketbalde op internationaal niveau en combineerde dat met haar functie bij DSW. Ik heb er altijd een vaste baan naast gehad, en ik ben zeker niet de enige. Er zijn weinig betaalde sporten. Dus als je echt een passie hebt, moet je dat combineren. Gelukkig heb ik ontzettend leuk werk!” En zelfs zo’n professional als Kitty is te vinden in de sportzaal op het DSW-kantoor: “Als het past in mijn schema fitness ik graag op kantoor, de voorzieningen zijn top. Daarnaast loop ik hard en zit ik op de fiets.”
Foto: Kitty tijdens haar trainingskamp in Vila Nova de Milfontes (Portugal), februari 2024.
Stilte voor de storm
En nu dus op naar het WK. “De meeste voorbereiding is al gedaan het afgelopen jaar. En dat is voor mij echt geen straf, want ik houd van trainen en mezelf blijven verbeteren. Dat geeft een enorme kick. Twee keer per dag sporten we gezamenlijk op de Willem Alexander Baan in Rotterdam, daarnaast doe ik alles zelf. Die trainingen zijn voorafgaand aan het WK heel intensief, maar er is ook veel ruimte voor herstel. Dan is het ook veel rust nemen, zodat de prestatie optimaal is.”
Fighting Spirit Award
Niet op het water, maar op de mat: daar voelt collega Pakwan Chew zich thuis. In het dagelijks leven is ze tester bij het team dat MijnDSW onderhoudt, maar in die bescheiden collega zit een krachtige vechter die onlangs de Fighting Spirit Award heeft gewonnen op het WK kendo. “Kendo is hier niet zo bekend, maar in Japan is het de nummer één Budosport”, vertelt Pakwan. “Het is een zwaardvechtkunst die al eeuwen bestaat.”
Foto: Pakwan tijdens de awardceremonie van het WK 2024 in Milaan, Italië.
Discipline
Pakwan doet al van jongs af aan aan vechtkunst. Ze begon op haar achtste met taekwondo en ging op haar zeventiende een paar keer mee met een vriend die aan kendo deed: “Ik moest even wennen aan het geschreeuw en de geur, want ja je draagt zware pakken die je niet zomaar kunt wassen. Naarmate ik vaker ging, snapte ik steeds meer de gedachtegang achter kendo. Discipline staat voorop, maar je leert ook respect te hebben voor elkaar. Door deze vechtsport ben ik meer doelgericht gaan denken en echt een doorzetter geworden. Dat ik de Fighting Spirit-prijs heb gewonnen, is een enorme eer. De prijs wordt erkend aan kendoka’s die tijdens het toernooi zijn opgevallen, omdat zij iets ‘bijzonders’ hebben laten zien. In mijn geval had ik een punt op de Zuid-Koreaanse kendoka gemaakt. Daar ben ik echt enorm trots op. Het niveau in Japan en Korea ligt namelijk ontzettend hoog. Het werd uiteindelijk gelijkspel, maar dat ik überhaupt op dat niveau heb kunnen kendo-en, is fantastisch.”
Foto: Pakwan tijdens de teamwedstrijd dames, kwartfinale WK 2024.
Nationaal team
Kendo is een bijzondere jurysport, je wordt tijdens wedstrijden niet alleen beoordeeld op of je iemand raakt maar bijvoorbeeld ook op de vechtmentaliteit, en of je de tegenstander met het juiste deel van het zwaard hebt geraakt. Pakwan heeft hard aan de weg getimmerd en behoort sinds 2016 tot het Nederlandse team en sinds dit jaar is ze captain van het vrouwenteam. Net als Kitty combineert Pakwan haar job bij DSW met topsport. Haar doel? Volgend jaar het EK in Nederland winnen. “Ik denk dat ik het kan. Ik train nu een weekend in de maand met het team en zelf nog twee keer per week, maar tegen die tijd wordt dat een stuk intensiever. Ik let ook op mijn voeding. Wat dat met je doet is bizar. Ik heb een programma gevolgd bij een van de vaste trainers in onze DSW-sportzaal, waarbij ik werd begeleid in het bewegen en in mijn voeding. Dat heeft me enorm geholpen bij mijn spierherstel. Bijvoorbeeld door veel meer water te drinken en meer proteïne tot me te nemen.”
Pakwan kan niet zonder kendo: “Het maakt mijn hoofd leeg. Het heeft me gevormd als mens, het helpt me te reflecteren."