Inspiratie voor gebruiksvriendelijke en toegankelijke websites & applicaties
Bij DSW werken we met een groep van ongeveer twintig designers. Onze missie? Het creëren van gebruiksvriendelijke applicaties en websites die onze verzekerden en medewerkers optimaal van dienst zijn. Van de website en app voor verzekerden tot de interne systemen die door onze collega’s worden gebruikt, we streven naar toegankelijke ervaringen. Tessa, designer bij DSW, vertelt je hoe we dit doen.
Want hoe weet je eigenlijk wanneer een website of applicatie gebruiksvriendelijk is? En hoe kun je de wensen en problemen van een gebruiker in kaart brengen? Het doen van gebruikersonderzoeken is een mooie manier om hierachter te komen. Voor de website en app worden bijvoorbeeld regelmatig gebruikerstesten uitgevoerd met mensen van buitenaf om uit te zoeken waar kansen zitten voor verbetering of om te testen of een nieuwe functionaliteit of een nieuw ontwerp goed ontvangen wordt.
Om goed op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen en technieken binnen het gebied van gebruikersonderzoek, bezocht ik samen met vijf andere DSW designers UXinsight in het Chassé theater in Breda. UX staat voor ‘User Experience’, oftewel de gebruikerservaring. Het jaarlijkse UXinsight is een conferentie voor en door UX-designers, of zoals de organisatie zelf zegt: "The largest European community for everyone passionate about UX research ❤️". Het evenement richtte zich specifiek op het doen van onderzoek, zoals de gebruikerstesten die wij ook regelmatig uitvoeren.
Het waren twee interessante, leerzame en inspirerende dagen. Ik vond zelf de presentatie over concrete toepassingen van AI (artificial intelligence) bij gebruikersonderzoeken erg interessant. Zo zou AI bijvoorbeeld kunnen helpen bij het verwerken van onderzoeksresultaten in een rapport. Over het algemeen kwam AI veel voor in verschillende presentaties. Zo werd er gezegd 'AI won’t replace UX Researchers, but UX Researchers who use AI will replace UX researchers who don’t.' Kort samengevat: we moeten het dus op den duur wel leren gebruiken en het is belangrijk om ook bij DSW naar de toekomst te blijven kijken. In het kader van kennisdeling hebben wij na het evenement onze inzichten in een presentatie gedeeld met de andere designers bij DSW.
Een ander congres dat ik recent heb bezocht is het ‘Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid’. Bij dit congres kun je anderen ontmoeten die zich ook bezighouden met digitale toegankelijkheid en word je bijgepraat over alle ontwikkelingen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Bij digitale toegankelijkheid gaat het om het ontwerpen van websites, apps en digitale documenten op een manier dat ze ook voor mensen met een beperking te begrijpen en gebruiken zijn. Dit limiteert zich niet alleen tot mensen met een beperking, iedereen kan in een situatie komen waardoor zij geen makkelijke toegang hebben tot de digitale wereld. Zo kun je bijvoorbeeld je arm in het gips hebben en zou je op dat moment liever een toetsenbord dan een muis gebruiken om op een website te navigeren. Of je zit in een trein en kunt op dat moment geen geluid bij een video afspelen en hoopt dan op ondertiteling bij de video. Het is dus van groot belang en in ieders belang om websites en applicaties zo toegankelijk mogelijk te maken en goed om daar meer kennis over op te doen bij een congres.
Bij DSW kun je op eigen initiatief congressen en evenementen bezoeken die leerzaam zijn voor jouw vakgebied. Ik vind het fijn dat die mogelijkheid gegeven wordt en kijk al uit naar een volgend congres!